keskiviikko 16. tammikuuta 2013



Nahkakuulan kiritettävänä

harjoittelua:
Lauantai-iltana jalkapalloa FC Jukolan kanssa (1 h)
Sunnuntai-iltana futsalia Ruutupaitojen ikämiesten kanssa (1h)
Tiistaiaamuna spinning (30 min.) ja päälle 6 km juoksumattoa
Tiistai-iltana futsalia FC Jukolan kanssa (1 h) ja 3 km palauttelevaa juoksentelua
Keskiviikkoaamuna 11 km juoksentelua autiossa Vaasassa (52 min.)

Viime päivien urheilutapahtumat ovat pyörineet lähinnä pallon ja moottoreiden ympärillä. Viikonloppu meni ylitöissä Rompanmäellä ja iltaisin potkittiin palloa, sen minkä jaksettiin. Parit lenkitkin olen ehtinyt juoksemaan pakkopullan maku suussani, kiristävä vanne päässäni ja valtaisa väsymys kehossani.

Tänään pääsin sängystä ylös klo 05.20 ja pienimuotoisten aamutoimien jälkeen jaksoin laahustaa 11 kilometriä mukavassa paukkupakkasessa. Lähdin matkaan tyhjällä vatsalla, sillä siten kuulemma polttaa rasvaa paremmin, mutta viime viikolla ilmestyneessä iltapäivälehdessä tämäkin väite kumottiin. Uusimpien tutkimuksien mukaan on kuulemma parempi lähteä lenkille vasta aamupalan jälkeen, jolloin laihtumisestakin tulee pysyvämpää. Sanomme siis hirvittävälle näläntunteelle hyvästit, mitä aamulenkkeihin tulee.

Aamun yksitoistakilometrinen pyrähdys meni 52 minuuttiin ja keskisyke pysyi PK1-alueella. Valtaosa treeneistä kannattaisi juosta juuri peruskestävyysalueella, joka on noin 60-70% maksimisykkeestä. Ihmiset juoksevat usein aivan liian kovaa omaan kuntoonsa nähden, jolloin lenkin maksimaalinen hyöty katoaa. Toki tämä on tällaista hifistelyä monille huvin vuoksi lenkkeileville, mutta mikäli pitää sykkeet kurissa, niin lenkilläkään ei väsähdä niin helposti ja juoksusta voi tulla nautinnollisempaa. 


Omia rajojaan tuntemattomille helpoin tapa maksimisykkeen selvittämiseksi on vähentää luvusta 220 oma ikänsä vuosissa ja täten saadaan suuntaa-antava maksimisyke. Tästäkin kaavasta lueskelin jostain, että naisille olisi sellainen laskukaava parempi, missä luvusta 206 vähennetään 80% omasta iästä. Naiset varmaan pitävät muutenkin siitä, että ikävuosia saa ja voi höylätä pois tarpeen sekä tilanteen mukaan.

Mikäli et halua tukeutua laskukaavoihin, niin voin lämpimästi suositella Mika Lehtosta, jolla on toimitiloissaan Gerbyssä Suomen parhaimpiin lukeutuva testilaboratorio. Sieltä saat alle satasen hintaan tarkat ja varmat tiedot sykealueistasi, jonka jälkeen pääset juoksentelemaan oikeilla sykealueilla ja kuntosi kohoaa yhtä mallikkaasti kuin asiat hoituvat Strömsössä. Gerbystä ei muuten ole pitkä matka tuonne hyväntuulisen onnistumisen Mekkaan, joten sinne voi vaikka suunnata lenkin merkeissä. Jos kiinnostuit mittauksista ja mittauttamisesta, niin Mikan saa parhaiten kiinni sähköpostilla
mika.lehtonen@enduranceforlife.fi.





 












Garminin palvelulla näet lenkiltä tarkemmat faktat (linkki)

Peruskestävyyden lisäksi puhutaan vauhtikestävyydestä sekä maksimikestävyydestä ja viime mainittuja tulee itse harjoitettua turhan vähän. Jalkapallossa tulee juostua enemmänkin näillä kynnyksillä, joten sieltä nämä harjoitukset tulevat ns. mukavamman kautta. Sykevyötä omistamattomille on olemassa helppo peruskaava. Mikäli pystyt puhumaan lenkin aikana ilman sen suurempaa tuskaa, niin silloin kehität peruskuntoa. Kun puhuminen vaikeutuu, niin ruvetaan pyörimään vauhtikestävyysalueella ja maksimikestävyysharjoitusta ei puolestaan jaksa kauaa kerralla tehdä.

Tällä kertaa näin. Sykitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti