torstai 10. tammikuuta 2013


Tihentäisinkö askeleitani?

Taas on saatu jotain aikaan…

Sunnuntai-ilta: bodypump (45 min.) & spinning (45 min.)
Maanantai-ilta: juoksu 10 km (50 min.) PK1
Tiistaiaamu: spinning (35 min.) & juoksumattoa (35 min./7 km)
Tiistai-ilta: futsal (60 min.) + 3 km palauttelevaa juoksua
Keskiviikkoaamu: kahvakuula, keskivartalojumppa & juoksu 6 km (kutakin 30min.)

Torstai-ilta: spinning (40min.) & juoksumattoa (35min/7 km)

Kroppakin alkaa hiljalleen heräilemään treenaamiseen ja juoksentelu onkin ollut päivä päivältä kevyemmän tuntuista. Lauantain pidemmältä lenkiltä sain pari matkamuistoa mustuneiden kynsien muodossa ja hetken sainkin taistella saadakseni kengät jalkaan. Tilanne parani, kun kynnenalusta lopulta sorkittiin ja kenties rakko puhkaistiin.

Maanantaiselle lenkillä tämä episodi muutti juoksutyyliäni sen verran, että askelluksestani tuli lyhyempää. Minulla on luonnostaan melkoisen harppova askel, joten nopeampi askellus on sinänsä suunta oikeaan päin. Oliko syy sitten muuttuneessa askelluksessa, mutta matkanteko ei tuntunut lainkaan pahalta ja sykekin pysyi yllättävän matalalla huolimatta sangen reippaasta matkavauhdista.

Viisaampien henkilöiden suusta olen kuullut, että 180 askelta minuutissa olisi optimaalinen tahti juoksijalle. Tämä ei varmastikaan ole kaikkien juoksijoiden optimilukema, vaan yksilöllistä vaihtelua lienee olemassa johtuen kehon mittasuhteista.

Oman askeltiheytensä saa selville hyvinkin yksinkertaisella tavalla. Laske lenkillä ollessasi puolen minuutin ajan toisen jalan askeleet ja kerro tuo lukema neljällä, niin tiedät askeltiheytesi. Omani on tavallisesti noin 160, mutta maanantainen lenkki meni erittäin kevyesti, vaikka otinkin 172 askelta minuutissa. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että juoksun tuntuessa helpolta ja rennolta ollaan saavutettu melko lailla optimaalinen askellus. Se onkin sitten toinen asia, että tuntuuko juoksu koskaan samanaikaisesti sekä helpolta että rennolta. Eräs oraakkeli kertoi juoksunautinnon olevan sitä hurmiollisempaa, mitä lähempänä askeltiheys on nollaa ;) No, meitä on moneen junaan ja monille eri askeltiheyksille.

Tästä jatketaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti